INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

TPSA NETIA sieci komórkowe itp
Mati
bajkopisarz
bajkopisarz
Posty: 243
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » śr, 27 mar 2019, 21:22

widziałem ten dopisek w mieście również.
tu chodzi o tym zabudowy - nawet jak Orange buduje sam osiedla jednorodzinne to taki zapis mają - chodzi o większe koszty utrzymania ;)



specol
w peletonie
w peletonie
Posty: 90
Rejestracja: pn, 3 wrz 2018, 17:56

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: specol » czw, 17 paź 2019, 20:26

Jak wasze łącza/internety ?

Ja nadal Inea. Co prawda prędkośc zwolniła z ok 600 MB/s do 100 MB/s (UP i DOWN) tyle ile mam zapisane w umowie.

W między czasie po 3 interwencjach na infolinii udało się wymienić router na inny (obecny się zacinał i rozłączał połączenie)

Plus zostałem łacze po paśmie 5 Ghz (za bład w oznaczeniu przepraszam jesli sie pomylilem) i mam teraz szybsze WIFI gratis :)

(wcześniej też predkosc była ok, 20-50 MB/S) ale rozłączało. Teraz jest przyjemnie :)



Mati
bajkopisarz
bajkopisarz
Posty: 243
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » sob, 19 paź 2019, 06:44

Mam wykupione 1G/1G
Ale modemorouter INEA ustawiony jako bridge - przewala tylko ruch do mojego routera.
A co by taką ilość ruchu obsłużyć mam ASUS ROG Rapture GT-AC5300.
Za nim stoi NAS Synology 1815+ podłączony przez switch TP Link w L2 linkiem bridge 4x1Gb.
I na prywatnych trackerach udało mi się uzyskać około 60MB/s - czyli 480Mbit - i jednocześnie szedł ruch z pracy na domowego NASa o prędkości około 300Mbit.
Czyli razem około 800Mbit 0 i to pewnie maks co to łącze może dać - ale warunki mega abstrakcyjne w codziennej pracy.
Przy tym łącze działa mega stabilnie dopiero po zmianie routera.
I większość sprzętu w domu (kompy, TV, domofon, kamery) są podłączone po LAN.
WiFi tylko na komórki i lapki - a przy standardzie ac routera w testach na Note 10+ udało się osiągnąć 800Mbit na spedtest.

Generalnie jest to już tylko brandzlowanie się do wyniku.
Czy film ściągnie się w 5 minut czy w 10 minut nie ma już znaczenia.

A kumpel wczoraj dzwonił do INEA i jak masz FO to na aneksie/nowej umowie będzie już tylko prędkość 1G/1G - zapewne chcą być liderami prędkości na speedtest ;)



specol
w peletonie
w peletonie
Posty: 90
Rejestracja: pn, 3 wrz 2018, 17:56

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: specol » sob, 26 paź 2019, 15:00

Dokłądny opis Mati :)

Czyli jak mam ten zapis, to bezpłatnie mi zaneksują prędkość do wyższej ?

U mnie póki co wszystko leci po WIFI. :) (2 lapki i 3 smartfony)

Jeszcze się nie zdarzyło aby do zastosowań domowych brakowało przepustowości..



ODPOWIEDZ

Wróć do „Inni operatorzy”