INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

TPSA NETIA sieci komórkowe itp
Mati
bajkopisarz
bajkopisarz
Posty: 226
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » wt, 17 lis 2015, 21:20

Znam taką jedną Gminę, która też wybudowała taką sieć - 5mln poszło z naszych wspólnych pieniędzy, aby 100 osób miało bezpłatny NET przez 5 lat - no i laptopa ;)
I zapomniało im się policzyć opłaty za umieszczenie urządzeń w gruncie (zakładali tylko swoje drogi, a zapomnieli o drogach wojewódzkich ;)
Dla tych projektów można było wliczyć wszystkie koszty w okresie trwałości projektu w tym koszty dzierżaw, umieszczeń, opłat dla innych Operatorów, a nawet opłatę z góry za łącze Internetowe, które tym Klientom będzie świadczone.
Może komuś w Gminie przy pisaniu SIWZ się o tym zapomniało, a teraz znowu zapłacimy wszyscy ;)
Polska...



Monter
150 na zegarze
Posty: 174
Rejestracja: pt, 21 gru 2012, 16:49

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Monter » wt, 17 lis 2015, 22:46

możesz naswietlic temat - mi się jakos wydawalo ze jak ktros kladzie cos w drodze - kable, rury itp to placi właścicielowi drogi czy pasa drogowego wiec dlaczego te opłaty maja być po stronie gminy a nie wlasciciela swiatlowodu ?



Mati
bajkopisarz
bajkopisarz
Posty: 226
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » śr, 18 lis 2015, 20:32

I masz rację.
Płaci właściciel urządzenia wybudowanego.
Np. Gmina Kaźmierz płaci Gminie Kaźmierz opłaty za umieszczenie kanalizacji która jest własnością Gminy.
Ale jak już ta sama rura wejdzie w pas drogi powiatowej, wojewódzkiej lub GDDKiA to wtedy opłaty idą do odpowiednich dróg ;)
Z opłat zwolniona jest infrastruktura towarzysząca drodze czyli np. światła.

Jeśli zaś chodzi o światłowody (lub rurki w których one są) to jest identycznie, ale na zdjęcie widać tzw. flatliner czyli trzy mikrorurki to opłata jest dość niska - bo to się z rzutu poziomego liczy - rurka ma 14mm więc to 0,014m2 na każdy metr bieżący - opata roczna za 1m2 to rząd od kilku do kilkuset PLN - decyduje Gmina.

Gmina jako jednostka samorządowa może również być właścicielem infrastruktury telekomunikacyjnej - i wtedy to ona ponosi te opłaty.

Więc zostaje pytanie czyja jest infrastruktura, ale raczej Gminy:
http://szamotuly.eline6.serwery.pl/PL/4 ... _Szamotul/

Więc te opłaty będą po stronie Gminy.
Może jak skończy się trwałość projektu to Gmina będzie mogła sprzedać tę infrastrukturę - o ile ktoś ją będzie chciał kupić ;)

Bo jak pisałem poprzednio jedna Gmina tak zrobiła, a potem dwie inne firmy po tych samych projektach wybudowały sobie własną ;)

Uważam te projekty za największą bzdurę - 5mln, aby kilkaset osób miało NET i laptopa za darmo - można to było zrobić znacznie lepiej i taniej.



Awatar użytkownika
mckornik
3000 - dziękujemy za udział na forum
Posty: 5355
Rejestracja: czw, 12 maja 2005, 16:38
Lokalizacja: Kaźmierz
Kontakt:

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: mckornik » wt, 5 sty 2016, 11:40

a czy ktoś już jest podłączony światłowodem ?
gdzieś już ten net działa ?



Awatar użytkownika
Welka
150 na zegarze
Posty: 161
Rejestracja: czw, 2 wrz 2010, 18:34
Lokalizacja: Kaźmierz

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Welka » wt, 5 sty 2016, 11:44

Na pewno nie my, mieszkam chyba na jedynej polówce ulicy w Kazmierzu bez swiatlowodu :/



Mati
bajkopisarz
bajkopisarz
Posty: 226
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » śr, 6 sty 2016, 18:31

u mnie działa.



Quercus
pierwsza seta
pierwsza seta
Posty: 126
Rejestracja: sob, 27 gru 2014, 20:51
Lokalizacja: stąd

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Quercus » sob, 9 sty 2016, 20:17

i jestes zadowolony? na ile umowa???



Mati
bajkopisarz
bajkopisarz
Posty: 226
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » ndz, 10 sty 2016, 12:52

na 24 miesiące.
jestem zadowolny, nawet bardzo.
całość śmiga - bo mam TV, NET i telefon.
NET 250/10 i spokojnie 250 udaje się wyciągnąć (19GB Marsjanin w 3D ściągnął się w niecałe 15 minut) - oczywiście ściągając dane na serwer lub rozdzielając na dobrym routerze na kilka urządzeń.
TV też fajnie rozwiązane, acz z uwagi na urządzenie optyczne które dostarczają sieć LAN i TV w domu dobrze jeśli jest w jednym miejscu.



instalator
wolny elektron
wolny elektron
Posty: 20
Rejestracja: śr, 8 maja 2013, 23:18

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: instalator » ndz, 10 sty 2016, 13:28

Witam ponownie po długiej nieobecności , czytam ostatnio wypowiedzi na forum jak to dobrze i szybko działa inea ....
tzn tylko jeden użytkownik to potwierdza . Co dziwne kilka km od Kaźmierza w Brodziszewie przy szybkości w umowie 250 mega leci max 30 mega ,telewizja jest tak jakby za mgłą a po prawie 30 min próbie dodzwonienia się do biura obsługi usłyszałem że to wina prawdopodobnie starego telewizora :-) (ma raptem 4 m-ce) .
Kilka domów na jednej z głównej ulic pominięto a teraz mogą się podłączyć ale trzeba zapłacić .
Tak samo jak chyba 2 lata temu w pobliskich Dęborzycach , jadąc od strony Otorowa po prawej kilka domów zostało pominiętych . Poniżej żeby nie być gołosłownym wklejam link , opinie użytkowników prawie z całej wielkopolski
http://opiniuj.pl/inea-pack.html

ps: osobiście korzystam z usług YESNET i mi pakiet 50 na 50 w zupełności wystarcza , zwłaszcza że dużo wysyłam .



instalator
wolny elektron
wolny elektron
Posty: 20
Rejestracja: śr, 8 maja 2013, 23:18

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: instalator » ndz, 10 sty 2016, 16:22

zapomniałem dodać :-D
Załączniki
speed.png



ODPOWIEDZ

Wróć do „Inni operatorzy”