INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

TPSA NETIA sieci komórkowe itp
Mati
150 na zegarze
Posty: 189
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » wt, 17 lis 2015, 21:20

Znam taką jedną Gminę, która też wybudowała taką sieć - 5mln poszło z naszych wspólnych pieniędzy, aby 100 osób miało bezpłatny NET przez 5 lat - no i laptopa ;)
I zapomniało im się policzyć opłaty za umieszczenie urządzeń w gruncie (zakładali tylko swoje drogi, a zapomnieli o drogach wojewódzkich ;)
Dla tych projektów można było wliczyć wszystkie koszty w okresie trwałości projektu w tym koszty dzierżaw, umieszczeń, opłat dla innych Operatorów, a nawet opłatę z góry za łącze Internetowe, które tym Klientom będzie świadczone.
Może komuś w Gminie przy pisaniu SIWZ się o tym zapomniało, a teraz znowu zapłacimy wszyscy ;)
Polska...



Monter
150 na zegarze
Posty: 160
Rejestracja: pt, 21 gru 2012, 16:49

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Monter » wt, 17 lis 2015, 22:46

możesz naswietlic temat - mi się jakos wydawalo ze jak ktros kladzie cos w drodze - kable, rury itp to placi właścicielowi drogi czy pasa drogowego wiec dlaczego te opłaty maja być po stronie gminy a nie wlasciciela swiatlowodu ?



Mati
150 na zegarze
Posty: 189
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » śr, 18 lis 2015, 20:32

I masz rację.
Płaci właściciel urządzenia wybudowanego.
Np. Gmina Kaźmierz płaci Gminie Kaźmierz opłaty za umieszczenie kanalizacji która jest własnością Gminy.
Ale jak już ta sama rura wejdzie w pas drogi powiatowej, wojewódzkiej lub GDDKiA to wtedy opłaty idą do odpowiednich dróg ;)
Z opłat zwolniona jest infrastruktura towarzysząca drodze czyli np. światła.

Jeśli zaś chodzi o światłowody (lub rurki w których one są) to jest identycznie, ale na zdjęcie widać tzw. flatliner czyli trzy mikrorurki to opłata jest dość niska - bo to się z rzutu poziomego liczy - rurka ma 14mm więc to 0,014m2 na każdy metr bieżący - opata roczna za 1m2 to rząd od kilku do kilkuset PLN - decyduje Gmina.

Gmina jako jednostka samorządowa może również być właścicielem infrastruktury telekomunikacyjnej - i wtedy to ona ponosi te opłaty.

Więc zostaje pytanie czyja jest infrastruktura, ale raczej Gminy:
http://szamotuly.eline6.serwery.pl/PL/4 ... _Szamotul/

Więc te opłaty będą po stronie Gminy.
Może jak skończy się trwałość projektu to Gmina będzie mogła sprzedać tę infrastrukturę - o ile ktoś ją będzie chciał kupić ;)

Bo jak pisałem poprzednio jedna Gmina tak zrobiła, a potem dwie inne firmy po tych samych projektach wybudowały sobie własną ;)

Uważam te projekty za największą bzdurę - 5mln, aby kilkaset osób miało NET i laptopa za darmo - można to było zrobić znacznie lepiej i taniej.



Awatar użytkownika
mckornik
3000 - dziękujemy za udział na forum
Posty: 5267
Rejestracja: czw, 12 maja 2005, 16:38
Lokalizacja: Kaźmierz
Kontakt:

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: mckornik » wt, 5 sty 2016, 11:40

a czy ktoś już jest podłączony światłowodem ?
gdzieś już ten net działa ?



Awatar użytkownika
Welka
150 na zegarze
Posty: 151
Rejestracja: czw, 2 wrz 2010, 18:34
Lokalizacja: Kaźmierz

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Welka » wt, 5 sty 2016, 11:44

Na pewno nie my, mieszkam chyba na jedynej polówce ulicy w Kazmierzu bez swiatlowodu :/



Mati
150 na zegarze
Posty: 189
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » śr, 6 sty 2016, 18:31

u mnie działa.



Quercus
pierwsza seta
pierwsza seta
Posty: 119
Rejestracja: sob, 27 gru 2014, 20:51
Lokalizacja: stąd

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Quercus » sob, 9 sty 2016, 20:17

i jestes zadowolony? na ile umowa???



Mati
150 na zegarze
Posty: 189
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » ndz, 10 sty 2016, 12:52

na 24 miesiące.
jestem zadowolny, nawet bardzo.
całość śmiga - bo mam TV, NET i telefon.
NET 250/10 i spokojnie 250 udaje się wyciągnąć (19GB Marsjanin w 3D ściągnął się w niecałe 15 minut) - oczywiście ściągając dane na serwer lub rozdzielając na dobrym routerze na kilka urządzeń.
TV też fajnie rozwiązane, acz z uwagi na urządzenie optyczne które dostarczają sieć LAN i TV w domu dobrze jeśli jest w jednym miejscu.



instalator
wolny elektron
wolny elektron
Posty: 20
Rejestracja: śr, 8 maja 2013, 23:18

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: instalator » ndz, 10 sty 2016, 13:28

Witam ponownie po długiej nieobecności , czytam ostatnio wypowiedzi na forum jak to dobrze i szybko działa inea ....
tzn tylko jeden użytkownik to potwierdza . Co dziwne kilka km od Kaźmierza w Brodziszewie przy szybkości w umowie 250 mega leci max 30 mega ,telewizja jest tak jakby za mgłą a po prawie 30 min próbie dodzwonienia się do biura obsługi usłyszałem że to wina prawdopodobnie starego telewizora :-) (ma raptem 4 m-ce) .
Kilka domów na jednej z głównej ulic pominięto a teraz mogą się podłączyć ale trzeba zapłacić .
Tak samo jak chyba 2 lata temu w pobliskich Dęborzycach , jadąc od strony Otorowa po prawej kilka domów zostało pominiętych . Poniżej żeby nie być gołosłownym wklejam link , opinie użytkowników prawie z całej wielkopolski
http://opiniuj.pl/inea-pack.html

ps: osobiście korzystam z usług YESNET i mi pakiet 50 na 50 w zupełności wystarcza , zwłaszcza że dużo wysyłam .



instalator
wolny elektron
wolny elektron
Posty: 20
Rejestracja: śr, 8 maja 2013, 23:18

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: instalator » ndz, 10 sty 2016, 16:22

zapomniałem dodać :-D
Załączniki
speed.png



Mati
150 na zegarze
Posty: 189
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » ndz, 10 sty 2016, 20:42

Od trzech lat mam łącze i TV z INEA.
I nawet w śnieżycę i burze mam tak TV jak i NET.
Jak zacznie padać w tym tygodniu śnieg lub większy deszcz to zrób ten sam test na tym radyjku - zobaczymy co wtedy pokaże ;) i jaką pikselozę będziesz miał na TV.
Nie chce mi się iść do switcha więc test idzie z poziomu WiFi z kartą ac:


A co do hejtu w sieci - im większy Operator tym gorzej - a to z prostej przyczyny - więcej Klientów więc siłą rzeczy więcej osób niezadowolonych się trafi.
Załączniki
test.png



instalator
wolny elektron
wolny elektron
Posty: 20
Rejestracja: śr, 8 maja 2013, 23:18

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: instalator » ndz, 10 sty 2016, 20:52

Czegoś tutaj nie rozumiem ..... najpierw piszesz że masz łącze jako pierwsze w Kaźmierzu ...... powyżej piszesz że masz łącze od 3 lat ..... skoro już piszesz to powinieneś wiedzieć że na 5GHz nie działa pogoda ...... jeśli już koniecznie chcesz to wkleję wynik speed test jak będzie padało ...... pozdrawiam miłego wieczoru :-D



instalator
wolny elektron
wolny elektron
Posty: 20
Rejestracja: śr, 8 maja 2013, 23:18

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: instalator » ndz, 10 sty 2016, 21:03

Po za tym na tym co wkleiłeś nie widać dostawcy internetu ....... i jak to powyżej wklejałeś nie ma łącza 250/10
50/50 to spokojnie radio wyciągnie :-D



Goz0
fiat 500
Posty: 508
Rejestracja: śr, 11 maja 2005, 19:34
Lokalizacja: Kaźmierz

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Goz0 » ndz, 10 sty 2016, 21:33

Instalator - bez takiej kampanii promocyjnej Yesnetu proszę.



instalator
wolny elektron
wolny elektron
Posty: 20
Rejestracja: śr, 8 maja 2013, 23:18

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: instalator » ndz, 10 sty 2016, 21:48

:P
Goz0 pisze:Instalator - bez takiej kampanii promocyjnej Yesnetu proszę.

skoro każdy się może wypowiadać to ja także , nie piszę żebyście zostali z yesnetem ...... tylko pisze co widzę i wiem jak to działa ..... skoro dofinansowanie było z unii to dlaczego jedynym dostawcą neta jest inea ???? gdzieś nie dawno czytałem że firma która podłącza światłowód ze srodków unijnych nie może być dostawcą neta ...... ale może się mylę ...



Goz0
fiat 500
Posty: 508
Rejestracja: śr, 11 maja 2005, 19:34
Lokalizacja: Kaźmierz

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Goz0 » ndz, 10 sty 2016, 22:05

Inea nie zakłada światłowodu :)



instalator
wolny elektron
wolny elektron
Posty: 20
Rejestracja: śr, 8 maja 2013, 23:18

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: instalator » ndz, 10 sty 2016, 22:14

Goz0 pisze:Inea nie zakłada światłowodu :)
a niby kto kładzie światłowód ???? firmy ..... z nikąd nie znane ???? to by potwierdzało to co jest w Pamiątkowie teraz w blokach na klatkach dziury jak lej po bombie a firmy która to podłączała już nie ma :-(



Goz0
fiat 500
Posty: 508
Rejestracja: śr, 11 maja 2005, 19:34
Lokalizacja: Kaźmierz

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Goz0 » ndz, 10 sty 2016, 22:46

W ramach realizacji projektu Sejmik Województwa Wielkopolskiego powołał w listopadzie 2009 r. spółkę Wielkopolska Sieć Szerokopasmowa S.A. Jej celem jest zaprojektowanie, wybudowanie i eksploatacja sieci światłowodowej na terenie Województwa Wielkopolskiego.

Projekt realizowany jest z udziałem podmiotów prywatnych – udziałowcami gwarantującymi wkład własny są dwie spółki – INEA S.A. oraz ASTA-NET.



Mati
150 na zegarze
Posty: 189
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » pn, 11 sty 2016, 10:04

Nie wkleiłem całości, bo mam zewnętrzny adres IP.
Szybkości łącza jak widać możliwe, że ktoś nie ograniczył - jakoś mi to nie przeszkadza ;)
Od 3 lat, bo od 2 miałem łącze w Poznaniu, a od miesiąca jak się przeprowadziłem mam łącze w Kaźmierzu.
Nawet jeśli 5Ghz nie jest wrażliwe na pogodę to co z TV - też nie jest wrażliwe.
I co z dosyłem NET do miejsca skąd Twój Operator strzela radyjkiem??
Ile ma w dosyle - 100/100, 200/200?
To jak będzie z 10 ludzi którzy mają taką szybkość jak Twoja i każdy zapragnie nagle ściągać - też będzie działać tak fajnie?

Pisałem wyżej, że radio jest OK, ale ma sporo wad - na FO ich nie masz.
Jaką masz teoretyczną szybkość łącza na radio na dzień dzisiejszy - 100/100, a przy FO masz 1G/1G przy tym sprzęcie, który teraz Operatorzy dostarczają - bo medium spokojnie i łącze 10G wytrzyma.



Awatar użytkownika
mckornik
3000 - dziękujemy za udział na forum
Posty: 5267
Rejestracja: czw, 12 maja 2005, 16:38
Lokalizacja: Kaźmierz
Kontakt:

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: mckornik » pn, 11 sty 2016, 10:13

Welka pisze:Na pewno nie my, mieszkam chyba na jedynej polówce ulicy w Kazmierzu bez swiatlowodu :/
to chyba Wasz przypadek :-(
instalator pisze:Kilka domów na jednej z głównej ulic pominięto a teraz mogą się podłączyć ale trzeba zapłacić .
Tak samo jak chyba 2 lata temu w pobliskich Dęborzycach , jadąc od strony Otorowa po prawej kilka domów zostało pominiętych . Poniżej żeby nie być gołosłownym wklejam link , opinie użytkowników prawie z całej wielkopolski
http://opiniuj.pl/inea-pack.html
---
Goz0 pisze:Inea nie zakłada światłowodu :)
robi to przez podwykonawców,
przy czym trzeba zaznaczyć, że ci instalatorzy - dziwnym trafem na koniec zostawiają ulotkę / ofertę INEI,

ps
a swoją drogą INEA trochę się okopaniła w naszej Gminie :mg:



Awatar użytkownika
mpanczak
pierwsza seta
pierwsza seta
Posty: 135
Rejestracja: śr, 27 lut 2008, 11:02
Lokalizacja: Kaźmierz

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: mpanczak » pn, 11 sty 2016, 10:37

Mati pisze:Nie wkleiłem całości, bo mam zewnętrzny adres IP.
Można spytać jaka cena za łącze?
Dzwonili do mnie z Inea kilka dni temu, powiedziałem, że interesuje mnie sam internet, łącze symetryczne, stały, publiczny adres IP. Przy stałym, publicznym adresie IP pani powiedziała, że może być z tym problem.
Masz publiczny stały czy zmienny adres IP?


Pozdrawiam
Marek Pańczak

instalator
wolny elektron
wolny elektron
Posty: 20
Rejestracja: śr, 8 maja 2013, 23:18

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: instalator » czw, 14 sty 2016, 21:42

Łącze symetryczne jest ........ tylko jak usłyszysz cenę to się proszę dobrze trzymaj , a najlepiej usiąść :lol:



instalator
wolny elektron
wolny elektron
Posty: 20
Rejestracja: śr, 8 maja 2013, 23:18

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: instalator » czw, 14 sty 2016, 21:54

Mati pisze:Nie wkleiłem całości, bo mam zewnętrzny adres IP.
Szybkości łącza jak widać możliwe, że ktoś nie ograniczył - jakoś mi to nie przeszkadza ;)
Od 3 lat, bo od 2 miałem łącze w Poznaniu, a od miesiąca jak się przeprowadziłem mam łącze w Kaźmierzu.
Nawet jeśli 5Ghz nie jest wrażliwe na pogodę to co z TV - też nie jest wrażliwe.
I co z dosyłem NET do miejsca skąd Twój Operator strzela radyjkiem??
Ile ma w dosyle - 100/100, 200/200?
To jak będzie z 10 ludzi którzy mają taką szybkość jak Twoja i każdy zapragnie nagle ściągać - też będzie działać tak fajnie?

Pisałem wyżej, że radio jest OK, ale ma sporo wad - na FO ich nie masz.
Jaką masz teoretyczną szybkość łącza na radio na dzień dzisiejszy - 100/100, a przy FO masz 1G/1G przy tym sprzęcie, który teraz Operatorzy dostarczają - bo medium spokojnie i łącze 10G wytrzyma.

Witam , mam pytanie , koleżanka z Poznania podpisała umowę z inea na tv i internet , nie zna się na tym zupełnie , byłem tam tydzień temu , przez sprzęt który ma można tylko oglądać tv , wczoraj był serwis z inea i za dekoder na którym może mieć jednocześnie neta i telewizję chcą 320 zł inaczej podobno nie będzie działać , może podpowiesz jako stały klient jak to rozwiązać



Mati
150 na zegarze
Posty: 189
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » czw, 14 sty 2016, 22:43

internet symetryczny to chyba tylko dla biznesu jest w ofercie i wtedy znacząco różni się od Klientów Indywidualnych.
pracowałem kiedy w kablówce i również mieliśmy ofertę dla biznesu symetryczną, ale to była dedykowana oddzielna sieć niepowiązana z netem dla Klientów Indywidualnych - z tego co wiem mniejsi Operatorzy tego nie rozgraniczają... (jest w tym zysk - biznes korzysta z INT w godzinach w których nie ma pików od Indywidualnych więc nie kosztuje dodatkowego łącza)

co do Twojej znajomej - na jakim medium ma usługę RF czy FO.
przeglądałem właśnie stronę inea i nie widzę tam oferty na dekoder z obsługę NET.
https://www.inea.pl/obsluga-klienta/dla ... i-dekodery
może jakiś Instalator ją wkręca skoro się nie zna ;)

coś poza tym bardzo najeżdżasz na tę firmę więc, albo jesteś z konkurencji, albo jesteś/byłeś Klientem niezadowolonym - tak czy tak forum to chyba nie miejsce na reklamę i antyreklamę...



instalator
wolny elektron
wolny elektron
Posty: 20
Rejestracja: śr, 8 maja 2013, 23:18

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: instalator » pt, 15 sty 2016, 23:05

coś poza tym bardzo najeżdżasz na tę firmę więc, albo jesteś z konkurencji, albo jesteś/byłeś Klientem niezadowolonym - tak czy tak forum to chyba nie miejsce na reklamę i antyreklamę...

Coś za bardzo chwalisz tą firmę więc może jesteś pracownikiem ...... ale to nie ważne ważne że ludzie mają dostęp do informacji nie tylko z jednej strony .....

co do tych urządzeń które ma w ofercie inea , w pobliskich Szamotułach ludzie mają sprzęt który rozdziela tv kablową i jednocześnie mają z tego internet , gdzie działa jeden komp a za następny trzeba zapłacić 9 zł .
jutro podam dokładną nazwę urządzenia ( urządzenia zdemontowane w Grodzisku Wielkopolskim ...)
przez około 2 miesiące działał punkt na ulicy Lipowej gdzie można było zgłosić problem z tv albo netem , stała tam codziennie kolejka około 50 osób, po czym nagle punkt zamknięty i został tylko telefon :-?

ps wiem odpiszesz że można było zrobić klona mac ale to przecież okradanie dostawcy ...... wg mnie znacznie prościej jest dać np z 15 adresów na urządzenie i było by po kłopocie



ODPOWIEDZ

Wróć do „Inni operatorzy”