INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

TPSA NETIA sieci komórkowe itp
Mati
bajkopisarz
bajkopisarz
Posty: 230
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » ndz, 24 mar 2019, 19:12

zasada jest prosta - sieci u nas wybudowane (i nie tylko) to sieci z dofinansowania UE tzw. 2.8.
do tego UKE uznał INEA (razem w Orange, Vectea, UPC, Toya i kilka innych) jak sieci, które muszą udostępnić swoje zasoby innym Operatorom.

I teraz tak - dla sieci 2.8 każdy może je dzierżawić - tylko koszt jaki ponosi Operator do INEA to 37 netto za jedno włókno (tu dzież jeden domek), do tego 150PLN jednorazowo za montaż i do tego jakaś kasa za montaż splitera - to łatwo policzyć jak szybko Operatorzy będą chcieli wchodzić na zasoby jednorodzinne lub jaką zaproponują stawkę ;)

Fajniej zabawa się będzie przedstawiać z budynkami wielorodzinnymi - tam gdzie jest chyba więcej jak 10 lokatorów tam mamy bodajże 6,15PLN/za lokal, a tam gdzie mamy dwa lokale w klatce chyba i tak mniej niż 10PLN - i tu już moim zdaniem jest o co się bić.

Do tego w każdym przypadku Operator musi doprowadzić włókno z sygnałem - ale powiedzmy, że rezygnując z radia koszt będzie podobny, a szerokość pasma nieporównywalnie większa.



Awatar użytkownika
mckornik
3000 - dziękujemy za udział na forum
Posty: 5358
Rejestracja: czw, 12 maja 2005, 16:38
Lokalizacja: Kaźmierz
Kontakt:

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: mckornik » wt, 26 mar 2019, 00:18

ja pytałem w BOK ORANGE - zeby połączyć różne usługi u nich ale mówią, że na tym terenie nie oferują, chociaż na mapie np. Kopanina się wyświetla

a na stronie przy ofercie jest dopisek: W budynkach o typie zabudowy jednorodzinnej przy wyborze Światłowodu obowiązuje dopłata w wysokości 14,99 zł/mies.



Mati
bajkopisarz
bajkopisarz
Posty: 230
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » śr, 27 mar 2019, 21:22

widziałem ten dopisek w mieście również.
tu chodzi o tym zabudowy - nawet jak Orange buduje sam osiedla jednorodzinne to taki zapis mają - chodzi o większe koszty utrzymania ;)



specol
w peletonie
w peletonie
Posty: 79
Rejestracja: pn, 3 wrz 2018, 17:56

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: specol » czw, 17 paź 2019, 20:26

Jak wasze łącza/internety ?

Ja nadal Inea. Co prawda prędkośc zwolniła z ok 600 MB/s do 100 MB/s (UP i DOWN) tyle ile mam zapisane w umowie.

W między czasie po 3 interwencjach na infolinii udało się wymienić router na inny (obecny się zacinał i rozłączał połączenie)

Plus zostałem łacze po paśmie 5 Ghz (za bład w oznaczeniu przepraszam jesli sie pomylilem) i mam teraz szybsze WIFI gratis :)

(wcześniej też predkosc była ok, 20-50 MB/S) ale rozłączało. Teraz jest przyjemnie :)



Mati
bajkopisarz
bajkopisarz
Posty: 230
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » sob, 19 paź 2019, 06:44

Mam wykupione 1G/1G
Ale modemorouter INEA ustawiony jako bridge - przewala tylko ruch do mojego routera.
A co by taką ilość ruchu obsłużyć mam ASUS ROG Rapture GT-AC5300.
Za nim stoi NAS Synology 1815+ podłączony przez switch TP Link w L2 linkiem bridge 4x1Gb.
I na prywatnych trackerach udało mi się uzyskać około 60MB/s - czyli 480Mbit - i jednocześnie szedł ruch z pracy na domowego NASa o prędkości około 300Mbit.
Czyli razem około 800Mbit 0 i to pewnie maks co to łącze może dać - ale warunki mega abstrakcyjne w codziennej pracy.
Przy tym łącze działa mega stabilnie dopiero po zmianie routera.
I większość sprzętu w domu (kompy, TV, domofon, kamery) są podłączone po LAN.
WiFi tylko na komórki i lapki - a przy standardzie ac routera w testach na Note 10+ udało się osiągnąć 800Mbit na spedtest.

Generalnie jest to już tylko brandzlowanie się do wyniku.
Czy film ściągnie się w 5 minut czy w 10 minut nie ma już znaczenia.

A kumpel wczoraj dzwonił do INEA i jak masz FO to na aneksie/nowej umowie będzie już tylko prędkość 1G/1G - zapewne chcą być liderami prędkości na speedtest ;)



specol
w peletonie
w peletonie
Posty: 79
Rejestracja: pn, 3 wrz 2018, 17:56

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: specol » sob, 26 paź 2019, 15:00

Dokłądny opis Mati :)

Czyli jak mam ten zapis, to bezpłatnie mi zaneksują prędkość do wyższej ?

U mnie póki co wszystko leci po WIFI. :) (2 lapki i 3 smartfony)

Jeszcze się nie zdarzyło aby do zastosowań domowych brakowało przepustowości..



ODPOWIEDZ

Wróć do „Inni operatorzy”