INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

TPSA NETIA sieci komórkowe itp
Mati
bajkopisarz
bajkopisarz
Posty: 226
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » ndz, 24 mar 2019, 19:12

zasada jest prosta - sieci u nas wybudowane (i nie tylko) to sieci z dofinansowania UE tzw. 2.8.
do tego UKE uznał INEA (razem w Orange, Vectea, UPC, Toya i kilka innych) jak sieci, które muszą udostępnić swoje zasoby innym Operatorom.

I teraz tak - dla sieci 2.8 każdy może je dzierżawić - tylko koszt jaki ponosi Operator do INEA to 37 netto za jedno włókno (tu dzież jeden domek), do tego 150PLN jednorazowo za montaż i do tego jakaś kasa za montaż splitera - to łatwo policzyć jak szybko Operatorzy będą chcieli wchodzić na zasoby jednorodzinne lub jaką zaproponują stawkę ;)

Fajniej zabawa się będzie przedstawiać z budynkami wielorodzinnymi - tam gdzie jest chyba więcej jak 10 lokatorów tam mamy bodajże 6,15PLN/za lokal, a tam gdzie mamy dwa lokale w klatce chyba i tak mniej niż 10PLN - i tu już moim zdaniem jest o co się bić.

Do tego w każdym przypadku Operator musi doprowadzić włókno z sygnałem - ale powiedzmy, że rezygnując z radia koszt będzie podobny, a szerokość pasma nieporównywalnie większa.



Awatar użytkownika
mckornik
3000 - dziękujemy za udział na forum
Posty: 5347
Rejestracja: czw, 12 maja 2005, 16:38
Lokalizacja: Kaźmierz
Kontakt:

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: mckornik » wt, 26 mar 2019, 00:18

ja pytałem w BOK ORANGE - zeby połączyć różne usługi u nich ale mówią, że na tym terenie nie oferują, chociaż na mapie np. Kopanina się wyświetla

a na stronie przy ofercie jest dopisek: W budynkach o typie zabudowy jednorodzinnej przy wyborze Światłowodu obowiązuje dopłata w wysokości 14,99 zł/mies.



Mati
bajkopisarz
bajkopisarz
Posty: 226
Rejestracja: sob, 28 cze 2014, 17:08

Re: INEA idzie ze światłowodem - Internet w Kaźmierzu

Post autor: Mati » śr, 27 mar 2019, 21:22

widziałem ten dopisek w mieście również.
tu chodzi o tym zabudowy - nawet jak Orange buduje sam osiedla jednorodzinne to taki zapis mają - chodzi o większe koszty utrzymania ;)



ODPOWIEDZ

Wróć do „Inni operatorzy”